Karol Okrasa gotuje gęsie żołądki duszone w piwie i konfiturze cytrynowej

Składniki:

  • 1 kg gęsich żołądków
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziaren marynowanego zielonego pieprzu
  • 300 ml piwa karmelowego
  • 2 łyżki konfitury cytrynowej z korzeniami
  • 2 łyżki konfitury cytrynowej z imbirem
  • 150 ml mleka kokosowego
  • 1 cytryna
  • 2 gruszki, dojrzale ale twarde
  • ½ pęczka świeżej mięty
  • sól, grubo mielony pieprz, olej

Sposób przygotowania:

  1. Do nagrzanego naczynia wlewamy odrobinę oleju, wrzucamy cebulę pokrojoną w grube kawałki, ząbek czosnku pokrojony w plasterki,  zielony pieprz, dodajemy gęsie żołądki, chwilę wszystko prażymy. Dolewamy piwo karmelowe, mleko kokosowe dodajemy konfiturę cytrynową z korzeniami. Mieszamy, po czym dusimy pod przykryciem przez mniej więcej godzinę do momentu aż żołądki będą miękkie a sos mocno zredukowany.
  1. Teraz dodajemy konfiturę cytrynową z imbirem i glazurujemy gęstym sosem żołądki. Na koniec doprawiamy sokiem z cytryny i jeśli lubimy potrawy pikantne,  posiekaną ostra papryczką.
  2. Sałatka z gruszki: gruszki wraz ze skórą, bez gniazd nasiennych, kroimy w duże kawałki, dodajemy posiekaną świeżą miętę, skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i posiekaną ostra papryczką. Podajemy z żołądkami.