Okrasa gotuje kaczkę z konfiturą cytryna imbir

Makaron ryżowy z marynowaną w konfiturze cytrynowej piersią z kaczki i gruszką  

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu ryżowego
  • 1 pierś z kaczki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 ostra papryczka
  • 2 łyżki cytrynowej konfitury z imbirem
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • ½ pęczka świeżej kolendry
  • 1 dojrzała ale twarda gruszka
  • 1 cytryna
  • sól, grubo mielony pieprz, olej

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ryżowy wkładamy do miski z gorącą wodą i moczymy przez 8 – 10 minut.
  2. Z piersi kaczki zdejmujemy skórę, skórę kroimy w paski układamy na zimnej patelni i powoli na małym ogniu wytapiamy na chrupiące skwarki. Odsączmy na papierowym ręczniku.
  3. Pierś kroimy w poprzek włókien na plastry o grubości do 1 cm.
  4. Przygotowujemy marynatę: łączymy miseczce cytrynową konfiturę, sos sojowy, pieprz, sól i olej, i w takiej mieszance marynujemy plastry z piersi kaczki przez 5 – 10 minut.
  5. Na patelni po smażeniu skóry i powstałym z jej wytopienia tłuszczu kaczym obsmażamy na mocniejszym ogniu plastry kaczki z obu stron na złoty kolor przez chwilkę z każdej strony. Zdejmujemy z patelni i odkładamy na bok.
  6. Na tej samej patelni smażymy do zeszklenia cebule pokrojoną w piórka i czosnek w plasterki. Doprawiamy pieprzem, przekładamy na bok.
  7. Na suchą patelnię wykładamy odcedzony makaron, chwilę smażymy, dodajemy cebulę i czosnek, trochę posiekanej ostrej papryczki, resztę marynaty i usmażone plastry z piersi kaczki. Na sam koniec dorzucamy posiekaną świeżą kolendrę i pokrojoną w kostkę wraz ze skórką gruszkę.  Wszystko skrapiamy sokiem z cytryny i dekorujemy skwarkami z kaczej skórki.