Karol Okrasa gotuje racuszki dyniowe z cytrynową konfiturą

Składniki:

  • 1 dynia piżmowa
  • 2 jajka
  • 5 łyżek mleka kokosowego
  • 3 łyżki konfitury cytrynowej z tymiankiem
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 4 łyżki zmielonych herbatników
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Dynię obieramy, kroimy na małe kawałki, po czym parujemy w minimalnej ilości wody w naczyniu pod przykryciem aż do uzyskania miękkiej, jednolitej ale w miarę gęstej masy – takiej jak purée z ziemniaków.
  2. Do miski wybijamy 2 jajka, dodajemy mleko kokosowe, mieszamy. Do jajek i kokosa dorzucamy konfiturę cytrynową z tymiankiem, przestudzone purée z dyni, wszystko dokładnie mieszamy z mielonym siemieniem lnianym, zmielonymi herbatnikami, proszkiem do pieczenia i mąką pszenną.
  3. Na rozgrzanej patelni z olejem wykładamy ciasto na racuszki w kształcie małych placków, po czym na wolnym ogniu wysmażamy je na rumiany kolor z obu stron, tak by wypiec ciasto w środku, a nie spalić z zewnątrz.
  4. Placki podajemy z cytrynową konfiturą i kwaśną gęstą śmietaną.