Karol Okrasa gotuje racuszki dyniowe z cytrynową konfiturą
Składniki:
- 1 dynia piżmowa
- 2 jajka
- 5 łyżek mleka kokosowego
- 3 łyżki konfitury cytrynowej z tymiankiem
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 4 łyżki zmielonych herbatników
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Dynię obieramy, kroimy na małe kawałki, po czym parujemy w minimalnej ilości wody w naczyniu pod przykryciem aż do uzyskania miękkiej, jednolitej ale w miarę gęstej masy – takiej jak purée z ziemniaków.
- Do miski wybijamy 2 jajka, dodajemy mleko kokosowe, mieszamy. Do jajek i kokosa dorzucamy konfiturę cytrynową z tymiankiem, przestudzone purée z dyni, wszystko dokładnie mieszamy z mielonym siemieniem lnianym, zmielonymi herbatnikami, proszkiem do pieczenia i mąką pszenną.
- Na rozgrzanej patelni z olejem wykładamy ciasto na racuszki w kształcie małych placków, po czym na wolnym ogniu wysmażamy je na rumiany kolor z obu stron, tak by wypiec ciasto w środku, a nie spalić z zewnątrz.
- Placki podajemy z cytrynową konfiturą i kwaśną gęstą śmietaną.